27 November 2014

[PRODUCT REVIEW] SEQY BEAUTY BB CREAM

Assalamualaikum...sapu debu..!! sapu debu..!! berhabuk blog aku ni ha...serius lama tak update...rasa macam dan meng'anak tirikan' blog sendiri...ada ke yang setia menunggu update dari hamba? mesti la tak ada ok..sila jangan berangan nak ada follower setia..

ok..ok...ni sebenarnya update sebab nak cerita pasal BB Cream terbaru dan terhangat di alam maya...Eh jap...korang tahu ke idop amende BB Cream tu? Ala...BB Cream ni macam foundation la jugak fungsinya cuma berbeza dari segi tekstur...lebih ringan...wah gitu...macam expert je hakak..!! BTW..BB Cream ni if i'm not mistaken sehingga hari ini hanya dijual di atas talian secara online..tiada di mana-mana pasaraya mahu pun kedai runcit...exclusive dari blogger terkenal SEPET aka Zuhana..blogger kecik yang sentiasa kelihatan cantik dan menawan gitu..

---------------------------------------------------------------
Copy paste dr blog sepet
BB Cream by Seqy Beauty salah satu function dia adalah mencegah pengeluaran pigmentasi, spots dan freckles. Suka tak? Hihi! Jangan kata takpa la, sekarang muda lagi tak ada masalah pasal bintik2 kat muka. Bila kita biarkan, bila kita tak rawat, bila kita tak cegah, memang akan bertambah-tambah bintik2 tu, then bila dah banyak baru kita risau. Then time tu nak hilangkan pun dah susah and ambil masa yang agak lama.

Kalau sapa-sapa yang suka tengok cerita Korea mesti tau sebab BB Cream ni popular kat Korea. Artis2 Korea pun memang suka pakai BB Cream then kalau perasan kulit dorang memang cantik-cantik.

BB Cream By Seqy Beauty adalah produk kosmetik penjagaan kulit pelbagai guna. Ia juga digunakan sebagai penutup asas ,mekap semulajadi, melindungi kulit dari sinaran UV, pelembap, pengawal minyak dengan ciri-ciri penyembuh, menjana semula kulit dan mengurangkan parut jerawat.
BB Cream juga mampu menyamakan warna tona kulit, bintik hitam dan kesan parut tanpa menggunakan mekap asas yang tebal.

BB Cream by Seqy Beauty
- Teksturnya lembut dan ringan.
- Sesuai bagi mereka yang tidak sukakan mekap tebal, cuma mahu melindungi kulit solekan nipis, natural dan ringkas.
- Sangat praktikal, diratakan menggunakan jari sahaja.

Fungsi dan Kelebihan BB Cream
– Sesuai untuk semua jenis kulit
– Menutupi cela di muka
– Sebagai bedak asas
– lebih ringan dari foudation
– Sebagai essential krim, menutrisi kulit, menegang dan menghaluskan kulit
– Melindungi kulit dari sinaran UV yang boleh menyebabkan bintik hitam muncul di wajah (SPF 30+)
– Memperbaiki masalah kulit dan melindungi kulit dari bahan-bahan kimia berbahaya
– Wajah tidak berminyak sepanjang hari
– Berfungsi melawan sinar Ultra Violet dan pencemaran udara sehingga menjadikan kulit tetap sihat
– Melambatkan penuaan
– Tekstur yang ringan dan sesuai untuk orang Asia



Ingredients 
Aqua Cream, Beeswax, Cetyl Alcohol, Octyl Methoxycinnamate, Cyclopentasiloxane
Dimenthicone, Caprylic/Capric Triglyceride, Propylene Glycol, Titanium  Dioxide, Iron Oxides, Sodium Chloride, Phenoxyethanol

Cara Penggunaan
Sapukan BB Cream secara merata pada wajah dan leher anda

Kenapa korang kena pilih BB Cream By Seqy Beauty
1. Sebab aku dah sedaya upaya mencipta satu formula yang best untuk kita bersama.
2. Insyaallah Halal sebab tak ada guna barang2 terlarang.
3. Sokonglah barangan buatan anak Malaysia, hihi!
4. Size dia praktikal, senang nak bawak masuk handbag.
5. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat

Harga untuk sebotol RM55 (Semenanjung Malaysia),
RM60 (Sabah/Sarwak)FREE POSTAGE

So siapa berminat boleh Whatsapp/Text : 019-9591210 (Hamizah)
10 pelanggan pertama bakal menikmati HARGA PROMOSI 





and keep following us at our page at:
https://www.facebook.com/BabyLiliDesign
https://www.facebook.com/CtHamizahOfficial


05 November 2014

Wordless Wednesday






and keep following us at our page at:
https://www.facebook.com/BabyLiliDesign
https://www.facebook.com/CtHamizahOfficial


22 April 2014

TERSELIUH URAT BAHU?



HA! Korang pernah dengar ke sesiapa kena TERSELIUH URAT BAHU? Aku tak pernah dengar pun. Even my mother pun gelak besar bila dengar. But it happen to me la..!! Seriously boleh membawa ke demam..!! Dan disebabkan sakit ni jugak me got 2 days MC. Bila kena ni memang bahu rasa sangat sakit dan membawa kesakitan itu ke kepala. Kerja nak baring je. Menurut doctor...mungkin efek dari aku menyusu..maybe salah teknik...menyusu sambil baring dan terlalu lama menyusu pada posisi tersebut...OK! My mistake..!!


kebetulan pulak at the same time Lili pun sama jugak MC..hehe...tak gi skool la...kulit dia burned kata doc..Maybe allergic...Lili ada pakai pampers pant Isya..maybe sebab tu kot...kulit badan dia melecet dan meninggalkan kesan hitam...langsung tak nak bergerak...ingatkan sakit ape...sekali lepas mandi tengok hambik kau...!! 



so lepas MC dua hari tu aku masuk opis la hari ni...still blur dan pening kepala but i need to go to work...!! hehe...hurm....still blur..



and keep following us at our page at:
https://www.facebook.com/BabyLiliDesign
https://www.facebook.com/CtHamizahOfficial


18 April 2014

SSPN : Menabung Untuk Pembelajaran


Assalamualaikum~
Salam penghulu segala hari. SSPN? Apa itu. Mari bersoal jawab mengenai SSPN.


01. Apa itu Skim Simpanan Pendidikan Nasional?
Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) adalah merupakan instrumen simpanan yang direka khas oleh PTPTN kepada ibubapa bagi membolehkan mereka membuat perancangan kewangan yang rapi khusus bagi maksud pendidikan tinggi anak-anak mereka. Melalui SSPN para ibubapa boleh membuat simpanan sedikit demi sedikit bermula daripada anak masih kecil lagi dan dengan itu segala masalah dan kesulitan kewangan setelah anak-anak mereka melanjutkan pengajian ke IPT akan dapat diatasi. Ini bermakna SSPN akan membantu menjayakan cita-cita dan pengharapan setiap ibubapa untuk melihat kejayaan anak-anak dalam bidang pendidikan.

02. Bagaimanakah skim ini boleh memberi manfaat kepada anak-anak saya?
Antara kelebihan/keistimewaan SSPN yang boleh didapati adalah :-
1. Penerima manfaat/anak akan diberi keutamaan untuk mendapatkan pinjaman pendidikan daripada PTPTN apabila mereka diterima masuk ke IPT;
2. Manfaat perlindungan takaful/insurans dan khairat/pampasan kematian diberi secara percuma kepada pendeposit yang layak;
3. Kadar keuntungan atau dividen yang sekurang-kurangnya setara dengan kadar pasaran;
4. Dividen/keuntungan SSPN akan dikecualikan daripada cukai pendapatan;
5. Semua simpanan adalah dijamin oleh Kerajaan (tertakluk kepada pindaan Akta 566); dan
6. Pendeposit yang layak akan ditawarkan insentif kewangan dalam bentuk geran sepadan atau matching grant yang bersamaan dengan jumlah simpanan. 

03. Adakah pendeposit diberi keutamaan untuk diberi pinjaman pendidikan sekiranya beliau adalah ahli SSPN dan adakah terdapat sebarang yuran tahunan atau caj lain?
Pendeposit SSPN akan diberikan keutamaan untuk mendapatkan pinjaman pendidikan PTPTN (sekiranya memohon). Tiada sebarang yuran/caj tahunan dikenakan kepada pembukaan akaun SSPN.

04. Bagaimanakah caranya untuk saya mendaftar skim ini dan berapakah jumlah minimum deposit yang perlu & apakah dokumen-dokumen yang diperlukan?
Pembukaan akaun boleh di buat di mana-mana cawangan Bank Bumiputra-Commerce, BSN, Bank Pertanian, atau Bank Rakyat. Deposit minimum ialah sekurang-kurangya RM20. Dokumen yang perlu disertakan - salinan kad pengenalan ibubapa, salinan kad pengenalan/sijil kelahiran anak, dan slip gaji/akaun pendapatan ibubapa.

05. Adakah wajib saya menambah simpanan setiap bulan?
Penambahan deposit SSPN boleh dilakukan pada bila-bila masa yang dikehendaki dan jumlah deposit mestilah tidak kurang daripada RM20 pada setiap kali membuat deposit.

06. Apakah syarat-syarat kelayakan untuk menyertai SSPN?
Terdapat 2 syarat utama yang diperlukan di dalam menyertai Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) iaitu:
1. Ibubapa atau penjaga warganegara Malaysia yang mempunyai anak-anak yang berumur antara 1 hari hingga 18 tahun semasa membuka akaun.
2. Semua bukan warganegara atau penduduk tetap tidak layak untuk menyertai SSPN.

07. Berapakah pendapatan maksimum untuk layak memohon skim simpanan pendidikan nasional (SSPN)?
Skim Simpanan Pendidikan Nasional adalah layak untuk disertai oleh seluruh warganegara Malaysia tanpa mengira had pendapatan.

08. Adakah terdapat sebarang syarat- syarat tambahan yang dikenakan sekiranya penerima manfaat adalah bukan anak kandung tetapi adalah anak angkat?
Pembukaan akaun bagi anak angkat mestilah disertakan dengan surat/dokumen yang menyatakan bahawa anak tersebut adalah di bawah jagaan pendeposit yang sah.

09. Apakah syarat-syarat bagi pendeposit untuk layak menerima manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian secara percuma.
Pendeposit mestilah mempunyai baki minimum akaun SSPN berjumlah RM1,000 pada setiap masa.

10. Siapakah individu-individu yang dirangkumi di bawah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian?
Individu yang terlibat di bawah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian dan pecahannya adalah seperti berikut:
1. Pendeposit akan mendapat perlindungan dan khairat kematian.
2. Penerima manfaat akan hanya mendapat khairat kematian sahaja 
11. Berapakah jumlah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian yang diberikan?
Bagi Perlindungan takaful akan mendapat sehingga RM50,000 tertakluk kepada jumlah simpanan. Manakala bagi khairat kematian akan mendapat bayaran sebanyak RM 1,000.

12. Apa akan berlaku kepada wang simpanan sekiranya pendeposit meninggal dunia dan apakah langkah seterusnya yang perlu diambil?
Tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan, wang simpanan SSPN akan dilindungi oleh insurans yang menyediakan manfaat perlindungan serta khairat/pampasan kematian. Sekiranya sesuatu berlaku kepada pendeposit(ibubapa), anak dan pewaris yang dinamakan, mana-mana waris atau saudara-mara boleh menuntut wang tersebut tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan serta dengan mengemukakan bukti/dokumen yang diperlukan. Sekiranya tiada sebarang tuntutan dibuat, maka wang tersebut akan diuruskan mengikut undang-undang serta peraturan yang berkaitan yang telah ditetapkan oleh Kerajaan.

13. Pada masa bilakah dan bagaimanakah geran sepadan ini diberikan kepada pendeposit?
Geran sepadan hanya layak bagi keluarga yang berpendapatan isirumah (bulanan) RM1,200 dan ke bawah. Pengeluaran geran sepadan hanya boleh dilakukan apabila penerima manfaat/anak diterima masuk ke IPT.

14. Berapakah had minima dan maksima geran tersebut akan diterima oleh mereka yang layak?
Geran Sepadan dihadkan kepada maksimum RM10,000 bagi setiap pendeposit (ibubapa) tanpa mengira bilangan akaun SSPN yang dibuka untuk setiap anak.

15. Adakah geran sepadan yang telah diberi tersebut perlu dibayar balik dan berapa lamakah untuk tempoh bayaran balik?
Geran Sepadan adalah pemberian percuma Kerajaan dan tak perlu dibayar balik. Walau bagaimanapun, Geran Sepadan hanya boleh dikeluarkan sekiranya anak diterima masuk ke IPT.

16. Apakah syarat-syarat pengeluaran simpanan?
Pengeluaran hanya boleh dibuat setelah setahun menyimpan di dalam SSPN. Terdapat dua kaedah pengeluaran yang dibenarkan iaitu:
1. Pengeluaran 10% dari baki akaun atau RM500.00 setahun, manayang terendah; dan
2. Pengeluaran 100% daripada baki akaun jika memenuhi salah satu daripada syarat-syarat berikut:
  • jika anak diterima masuk ke mana-mana IPT;
  • jika anak meninggalkan secara sukarela atau dibuang daripada institusi pendidikan;
  • jika anak mengidap penyakit yang tidak boleh sembuh sebagaimana yang diperakukan oleh doktor perubatan kerajaan;
  • jika anak menghidapi keilatan keseluruhan kekal sebagaimana yang diperakukan oleh doktor perubatan kerajaan;
  • jika anak meninggal dunia; atau
  • jika pendeposit meninggal dunia.
Pada peringkat permulaan semua permohonan pengeluaran hendaklah dikemukakan terus ke Pejabat PTPTN.

17. Berapakah kadar keuntungan atau dividen yang dikatakan sekurang-kurangnya setara dengan kadar pasaran? Apakah yang dimaksudkan dengan kadar pasaran?
Tiada sebarang kadar dividen yang telah ditetapkan, walau bagaimanapun, kadar dividen yang dijanjikan ialah sekurang-kurangnya setara dengan kadar dividen pasaran skim simpanan yang ditawarkan oleh oleh bank-bank dan institusi kewangan tempatan.


Saya SUDAH
Anda bagaimana?


and keep following us at our page at:


17 April 2014

Thursday Random Photo #1

Every Thursday is for random picture...hehehehe...idea from blogger Lieya Latif.

fenomena #tudungbawalmawarfizo
fesyen mengikut kemampuan kekdahnya~ Kos tudung (RM5) Brooch (RM10)

my lovely angels~
Dallili (3 year 8 months old) Darwisyah (1 year 5 months old)

4 batang gigi bongsu yang perlu dicabut.
2 batang dah selamat dicabut...got another 2 left~

Current biz : Menjual Sabun Dobi Wangi 10 Liter di sekitar #kemaman #kijal #bukitkuang #kemasik #telukkalong #chukai
 
Also current biz : Menjadi Shaklee Independent Distributor untuk seluruh Malaysia. haha~

and keep following us at our page at: