18 April 2014

SSPN : Menabung Untuk Pembelajaran


Assalamualaikum~
Salam penghulu segala hari. SSPN? Apa itu. Mari bersoal jawab mengenai SSPN.


01. Apa itu Skim Simpanan Pendidikan Nasional?
Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) adalah merupakan instrumen simpanan yang direka khas oleh PTPTN kepada ibubapa bagi membolehkan mereka membuat perancangan kewangan yang rapi khusus bagi maksud pendidikan tinggi anak-anak mereka. Melalui SSPN para ibubapa boleh membuat simpanan sedikit demi sedikit bermula daripada anak masih kecil lagi dan dengan itu segala masalah dan kesulitan kewangan setelah anak-anak mereka melanjutkan pengajian ke IPT akan dapat diatasi. Ini bermakna SSPN akan membantu menjayakan cita-cita dan pengharapan setiap ibubapa untuk melihat kejayaan anak-anak dalam bidang pendidikan.

02. Bagaimanakah skim ini boleh memberi manfaat kepada anak-anak saya?
Antara kelebihan/keistimewaan SSPN yang boleh didapati adalah :-
1. Penerima manfaat/anak akan diberi keutamaan untuk mendapatkan pinjaman pendidikan daripada PTPTN apabila mereka diterima masuk ke IPT;
2. Manfaat perlindungan takaful/insurans dan khairat/pampasan kematian diberi secara percuma kepada pendeposit yang layak;
3. Kadar keuntungan atau dividen yang sekurang-kurangnya setara dengan kadar pasaran;
4. Dividen/keuntungan SSPN akan dikecualikan daripada cukai pendapatan;
5. Semua simpanan adalah dijamin oleh Kerajaan (tertakluk kepada pindaan Akta 566); dan
6. Pendeposit yang layak akan ditawarkan insentif kewangan dalam bentuk geran sepadan atau matching grant yang bersamaan dengan jumlah simpanan. 

03. Adakah pendeposit diberi keutamaan untuk diberi pinjaman pendidikan sekiranya beliau adalah ahli SSPN dan adakah terdapat sebarang yuran tahunan atau caj lain?
Pendeposit SSPN akan diberikan keutamaan untuk mendapatkan pinjaman pendidikan PTPTN (sekiranya memohon). Tiada sebarang yuran/caj tahunan dikenakan kepada pembukaan akaun SSPN.

04. Bagaimanakah caranya untuk saya mendaftar skim ini dan berapakah jumlah minimum deposit yang perlu & apakah dokumen-dokumen yang diperlukan?
Pembukaan akaun boleh di buat di mana-mana cawangan Bank Bumiputra-Commerce, BSN, Bank Pertanian, atau Bank Rakyat. Deposit minimum ialah sekurang-kurangya RM20. Dokumen yang perlu disertakan - salinan kad pengenalan ibubapa, salinan kad pengenalan/sijil kelahiran anak, dan slip gaji/akaun pendapatan ibubapa.

05. Adakah wajib saya menambah simpanan setiap bulan?
Penambahan deposit SSPN boleh dilakukan pada bila-bila masa yang dikehendaki dan jumlah deposit mestilah tidak kurang daripada RM20 pada setiap kali membuat deposit.

06. Apakah syarat-syarat kelayakan untuk menyertai SSPN?
Terdapat 2 syarat utama yang diperlukan di dalam menyertai Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) iaitu:
1. Ibubapa atau penjaga warganegara Malaysia yang mempunyai anak-anak yang berumur antara 1 hari hingga 18 tahun semasa membuka akaun.
2. Semua bukan warganegara atau penduduk tetap tidak layak untuk menyertai SSPN.

07. Berapakah pendapatan maksimum untuk layak memohon skim simpanan pendidikan nasional (SSPN)?
Skim Simpanan Pendidikan Nasional adalah layak untuk disertai oleh seluruh warganegara Malaysia tanpa mengira had pendapatan.

08. Adakah terdapat sebarang syarat- syarat tambahan yang dikenakan sekiranya penerima manfaat adalah bukan anak kandung tetapi adalah anak angkat?
Pembukaan akaun bagi anak angkat mestilah disertakan dengan surat/dokumen yang menyatakan bahawa anak tersebut adalah di bawah jagaan pendeposit yang sah.

09. Apakah syarat-syarat bagi pendeposit untuk layak menerima manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian secara percuma.
Pendeposit mestilah mempunyai baki minimum akaun SSPN berjumlah RM1,000 pada setiap masa.

10. Siapakah individu-individu yang dirangkumi di bawah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian?
Individu yang terlibat di bawah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian dan pecahannya adalah seperti berikut:
1. Pendeposit akan mendapat perlindungan dan khairat kematian.
2. Penerima manfaat akan hanya mendapat khairat kematian sahaja 
11. Berapakah jumlah manfaat perlindungan takaful dan bayaran khairat kematian yang diberikan?
Bagi Perlindungan takaful akan mendapat sehingga RM50,000 tertakluk kepada jumlah simpanan. Manakala bagi khairat kematian akan mendapat bayaran sebanyak RM 1,000.

12. Apa akan berlaku kepada wang simpanan sekiranya pendeposit meninggal dunia dan apakah langkah seterusnya yang perlu diambil?
Tertakluk kepada syarat-syarat yang ditetapkan, wang simpanan SSPN akan dilindungi oleh insurans yang menyediakan manfaat perlindungan serta khairat/pampasan kematian. Sekiranya sesuatu berlaku kepada pendeposit(ibubapa), anak dan pewaris yang dinamakan, mana-mana waris atau saudara-mara boleh menuntut wang tersebut tertakluk kepada syarat-syarat yang telah ditetapkan serta dengan mengemukakan bukti/dokumen yang diperlukan. Sekiranya tiada sebarang tuntutan dibuat, maka wang tersebut akan diuruskan mengikut undang-undang serta peraturan yang berkaitan yang telah ditetapkan oleh Kerajaan.

13. Pada masa bilakah dan bagaimanakah geran sepadan ini diberikan kepada pendeposit?
Geran sepadan hanya layak bagi keluarga yang berpendapatan isirumah (bulanan) RM1,200 dan ke bawah. Pengeluaran geran sepadan hanya boleh dilakukan apabila penerima manfaat/anak diterima masuk ke IPT.

14. Berapakah had minima dan maksima geran tersebut akan diterima oleh mereka yang layak?
Geran Sepadan dihadkan kepada maksimum RM10,000 bagi setiap pendeposit (ibubapa) tanpa mengira bilangan akaun SSPN yang dibuka untuk setiap anak.

15. Adakah geran sepadan yang telah diberi tersebut perlu dibayar balik dan berapa lamakah untuk tempoh bayaran balik?
Geran Sepadan adalah pemberian percuma Kerajaan dan tak perlu dibayar balik. Walau bagaimanapun, Geran Sepadan hanya boleh dikeluarkan sekiranya anak diterima masuk ke IPT.

16. Apakah syarat-syarat pengeluaran simpanan?
Pengeluaran hanya boleh dibuat setelah setahun menyimpan di dalam SSPN. Terdapat dua kaedah pengeluaran yang dibenarkan iaitu:
1. Pengeluaran 10% dari baki akaun atau RM500.00 setahun, manayang terendah; dan
2. Pengeluaran 100% daripada baki akaun jika memenuhi salah satu daripada syarat-syarat berikut:
  • jika anak diterima masuk ke mana-mana IPT;
  • jika anak meninggalkan secara sukarela atau dibuang daripada institusi pendidikan;
  • jika anak mengidap penyakit yang tidak boleh sembuh sebagaimana yang diperakukan oleh doktor perubatan kerajaan;
  • jika anak menghidapi keilatan keseluruhan kekal sebagaimana yang diperakukan oleh doktor perubatan kerajaan;
  • jika anak meninggal dunia; atau
  • jika pendeposit meninggal dunia.
Pada peringkat permulaan semua permohonan pengeluaran hendaklah dikemukakan terus ke Pejabat PTPTN.

17. Berapakah kadar keuntungan atau dividen yang dikatakan sekurang-kurangnya setara dengan kadar pasaran? Apakah yang dimaksudkan dengan kadar pasaran?
Tiada sebarang kadar dividen yang telah ditetapkan, walau bagaimanapun, kadar dividen yang dijanjikan ialah sekurang-kurangnya setara dengan kadar dividen pasaran skim simpanan yang ditawarkan oleh oleh bank-bank dan institusi kewangan tempatan.


Saya SUDAH
Anda bagaimana?


and keep following us at our page at:


17 April 2014

Thursday Random Photo #1

Every Thursday is for random picture...hehehehe...idea from blogger Lieya Latif.

fenomena #tudungbawalmawarfizo
fesyen mengikut kemampuan kekdahnya~ Kos tudung (RM5) Brooch (RM10)

my lovely angels~
Dallili (3 year 8 months old) Darwisyah (1 year 5 months old)

4 batang gigi bongsu yang perlu dicabut.
2 batang dah selamat dicabut...got another 2 left~

Current biz : Menjual Sabun Dobi Wangi 10 Liter di sekitar #kemaman #kijal #bukitkuang #kemasik #telukkalong #chukai
 
Also current biz : Menjadi Shaklee Independent Distributor untuk seluruh Malaysia. haha~

and keep following us at our page at:


31 March 2014

BERAT MATA MEMANDANG BERAT LAGI BAHU MEMIKUL

STICKY POST

Assalamualaikum..
Derma kilat diperlukan. Anak rakan sekerja didapati mengidap masalah jantung. Baby baru berusia 2 bulan. Kos pembedahan adalah sebanyak 40K. (Insuran hanya cover 10K)
Sesiapa yang sudi menghulurkan bantuan bolehlah hubungi saya.

SMS/Whatsapp Hamizah | 019-9591210.

Harap dapat membantu meringankan beban anak kecil ini.


DERMA BOLEH TERUS DIBUAT KE;
Muhammad Nuriman bin Shahabudin RHB account 11302900171116


STICKY POST~ SHAKLEE ESP PROMO, BUY 6 FREE 1

...ini adalah STICKY POST, sila scroll down untuk entri baru...

saya open kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee dengan harga jimat sehingga hampir RM50 boleh hubungi saya sekarang~

ESP PROMO MARCH 2014 (Beli 6 Percuma 1)
1. sudah ada pemilik ",
2. Kak Zira Sri Kalongan
3. Kak Zira Sri Kalongan
4.
5.
6.
7.
SHAKLEE ESP PROMO, BUY 6 FREE 1
Size per canister: 850 gram
Harga pasaran Semenanjung, Sabah dan Sarawak: RM150
Harga promosi Mac 2014: RM1xx



Nak beli 1 canister sahaja pun akan dapat harga promo tau, tapi kalau anda beli 6 canister ESP hanya pada bulan ini, anda juga akan turut menerima:

√ Free sebotol Shaklee ESP bernilai RM150 (retail price)
√ Free Shaklee Membership bernilai RM65
√ Menerima Cash Bonus dari Shaklee ke dalam akaun bank anda pada bulan April 2014
√ Setelah berdaftar, anda layak untuk membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan menikmati pelbagai tawaran dan peluang dari Shaklee
√ Mendapat bimbingan step-by-step untuk memulakan bisnes dengan Shaklee di support group kami.

WOW, apa lagi yang anda nantikan. Rebut peluang ini untuk kekal sihat sekeluarga dengan Shaklee ESP.

#0199591210 #cthamizahofficialdistributorshaklee#sayajualshaklee #sayajual #espshaklee#beli6percuma1 #buy6free1 #murahje #shaklee


20 March 2014

'ME' DAY

assalamualaikum.

hari ni nak mengarut je...i need 'me' time.
apekebenda lak 'me' time tu.
time yang aku leh spend sorang-sorang kot.
tanpa suami dan anak-anak.
ecececeh....boleh pulak macam gitu ye. haha!
BUT seriously I really really really need my own time...

rutin harian aku sama je..
hari bekerja...
pagi bangun siapkan anak sekolah..
kalau kat dapur belum kemas aku kemaskan dan basuh apa yang patut...
tapi kalau dah tak sempat memang tinggalkan macam tu je la..
pastu kalau ada kain yang semalam dah basuh pagi aku jemurkan...
pastu kutip sampah buang masa nak hantar anak pergi taska...
pastu pergi kerja...
time lunch kalau rajin balik basuh baju...
pastu masuk opis balik...
nasib baik rumah ngan opis 10 minit je...
balik dari kerja ambil anak dari taska...
bawak diorang ke kedai...dah jadi semacam rutin dah...
pastu sampai rumah terus jemur kain yang dah basuh tengahari tu tadi..
pastu kalau kalau rajin start masak awal...
kalau tak baring jap rehat...
tapi kalau anak mengamuk nak main kat luar kena la duk kat luar pantar diorang..
pastu malam masak..kalau rajin..mostly aku dah memang malas dah nak masak sebab kalau aku masak bukan ada orang makan pun..tekak ngan selera lain-lain..
pastu kalau tak penat aku sapu ngan kemas balik rumah..
biasala...anak-anak dah balik konfem bersepah balik..
kalau larat lagi lipat kain...tapi most of the time memang aku MALAS sangat...

hari minggu lak..
ni pun dah jadi rutin...
pagi bangun mandikan dan siapkan anak-anak...
sarapan tak buat...kalau rajin aku goreng la apa-apa yang patut..
rumah aku ni jenis tak bersarapan so no point aku nak buang masa siapkan semua tu...
then mandikan anak-anak..
pastu mula la balik kerja aku nak menegemas dalam rumah...
hujung minggu memang kena setelkan bilik-bilik kat atas which is i HATE THE MOST!
yang tak best bila aku kemas bilik atas kat bawah bersepah balik..
naik SETAN jugak aku kengkadang..penat gila bai!
then..cam wife-wife lain la basuh dan jemur baju...
tengahari masak...pastu tidurkan anak...tu pun kalau diorang nak tidur...
tapi most of the time SUSAH sangat diorang nak tidur...
petang kalau rajin gi umah mak...
aku memang every week turun rumah mak...tapi mak kadang-kadang ada kadang-kadang takder...

PENAT siot la rutin aku...
mana tak penat buat sorang-sorang!!! STRESS kadang-kadang...
mana nak melayan anak lagi...

so...this is why i DESPERATELY need my time of my own...
i really need my TIME OUT..
just to release my stress and to find peace!

what should i do and where should i go?
JUST ME!! alone~


* i'm thinking of beach and watching movies alone..it's been years since my last visit to cinema